Aberdeen Square – A Complete Disregard of Common Sense

For Chinese-Canadians who live in the Greater Vancouver Area (GVA) or better yet, live in Richmond right next to Aberdeen Centre (okay, not totally right next to, but close to) might have heard about Aberdeen Centre’s grand opening of the second part of its building (aka Aberdeen Square).  Those who have visited would know just how shitty that part of the building really is.  I was already warned by my friend (which by the way, I will refer her as the “Food Critic” from now on), I was still full of excitement and expectations.  By the end of the tour (Food Critic as the tour guide of whom I have promised to repay her someday by financially supporting the R&D portion of her future Potato Queendom), I was completely deflated and was sighing multiple times at the complete lack of common sense (as well as a complete disregard of Fengsui, for those who have a basic understanding of the subject) of the interior design.

After walking through a shady corridor from the main mall, I was faced with this weird "artwork".

After walking through a shady corridor from the main mall, I was faced with this weird “artwork”.

This weird slope thing is taking a lot of what could useful spaces in this grand hallway, which by the way is supposed to be an art gallery imitation. Can you guess what this strange slope is supposed to be?

This weird slope thing is taking a lot of what could useful spaces in this grand hallway, which by the way is supposed to be an art gallery imitation. Can you guess what this strange slope is supposed to be?

Here's the other side of it. Any guess yet?

Here’s the other side of it.
Any guess yet?

Hint: it's supposed to be something that Chinese like. Unfortunately, whoever did this piece of "artwork" was very sloppy, having only painted the front but not the back side of the wood pieces.

Hint: it’s supposed to be something that Chinese like. Unfortunately, whoever did this piece of “artwork” was very sloppy, having only painted the front but not the back side of the wood pieces.

Alright, here's the answer: This piece of genius is called the "Aberdeen Dragon". =D Whoever bothers to zoom into this pic to read the text would know right away that this is a perfect example of bs. Complete bs and forced justification for why this darn one has to be here.

Alright, here’s the answer: This piece of genius is called the “Aberdeen Dragon”. =D
Whoever bothers to zoom into this pic to read the text would know right away that this is a perfect example of bs. Complete bs and forced justification for why this darn thing has to be here.

Dashing past that complete bs, here's another one. Notice that wall right next to the escalator? Noticed? Alrighty, let's move to the next pic.

Dashing past that complete bs (& waste of time), here’s another one. Notice that wall right next to the escalator? Noticed? Alrighty, let’s move onto the next pic.

Ugh...should have taken a better photo to illustrate the ridiculous logic of the design. Anyways, instead of breaking that useless wall (refer to the above pic) so that the entire floor's walking space would loop (and thus, saving much walking distance from and to the escalator), the interior designer has gone the "screw your convenience" route.

Ugh…should have taken a better photo to illustrate the ridiculous logic of the design. Anyways, instead of breaking that useless wall (refer to the above pic) so that the entire floor’s walking space would loop (and thus, saving much walking distance from and to the escalator), the interior designer has gone the “screw your convenience” route.  Pretty much my way or the highway…which actually brings me to the point that most highways have a much more logical design than this.

20150227_152314

Okay, let’s move on…Oh goody! What’s this? ^^ Oh…another useless space? Oh, okay. -___-

20150227_152319

This narrowed space pretty much serve no purpose, except for Food Critic to take a photo everytime that she’s here. Well, I supposed it can serve as a resting spot…as long as you remember to bring your own chair!

20150227_152532

Or, one can enjoy the skytrain view from this narrowed space, if he/she doesn’t mind being labelled as some kind of pervert from standing here for too long. Ah…such a beautiful view.

20150227_152548

Looking back from the narrowed space, I just realized how trapped I was.

20150227_152625

Another “f*** logic and f*** you too” from the interior designer. Seriously though, this should have been a slope so that it would be more accessible for the elderly and those with walking disabilities.

20150227_153442

Up one floor, one can see that there is a bit of slope here…as opposed to those inhuman stairs on the lower floor. At this point, I have began to question the interior designer’s sanity.

The interior designer and the people who have approved the designer must be geniuses.

Let's all take a moment to applaud for the brilliance of Aberdeen Square.

Let’s all take a moment to applaud for the brilliance of Aberdeen Square.

Oh yea, here’s a bonus:

I really don't get this hair salon's business strategy. It just seems like a waste of paper to me.

I really don’t get this hair salon’s business strategy. It just seems like a waste of paper to me.

Advertisements

One thought on “Aberdeen Square – A Complete Disregard of Common Sense

  1. Pingback: Edible Candy Kits | CapriquariusMei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s